Víz

A víz valamennyi élő szervezet fő alkotórésze, és az emberi test legnagyobb mennyiségben (50-60%) előforduló összetevője. Valamennyi szövetben jelen van, legnagyobb koncentrációban az izomban és a zsigerek sejtjeiben fordul elő. A csontváz sejtjeiben mennyisége kevesebb, a zsírsejtekben pedig gyakorlatilag nincs.

Minden biokémiai folyamatban szerepet játszik, beleértve a nagy energiájú kötések (pl.: ATP molekulában) bomlása révén felszabaduló energiaképződést is. (Az energiát szolgáltató tápanyagok lebontásának végterméke.) A víz:

 • biztosítja valamennyi testfolyadék, nyák (vér, nyirok, vizelet, verejték) folyékony közegét, fizikai és kémiai állandóságát,
 • közvetítőanyagként tápanyagokat szállít a sejtekhez és elszállítja a salakanyagokat a testből való eltávolításához,
 • részt vesz az ételek emésztésében úgy, hogy beépül a molekulákba, melyek ennek révén hasadnak építőköveikre (hidrolízis),
 • szabályozza a testhőmérsékletet a bőrből való "kipárolgás" és a verejtékezés segítségével,
 • nedvesíti, így sikamlóssá teszi a nyálkahártyákat és az egymáson elmozduló felületeket,
 • valamennyi sejt felépítésében szerkezeti anyagként szolgál.

A víz felszívódása

A víz energiát nem tartalmaz, emésztést nem igényel. Felszívódását tekintve szabadon közlekedik a bélnyálkahártyán keresztül mindkét irányba.

A vízháztartás egyensúlya

A vízfelvételt egészséges szervezetben, azonos mennyiségű víz leadása követi. A vízleadásnak számos útja van a szervezetben:

 • a vesén keresztül vizelet formájában,
 • a verejtékmirigyeken keresztül izzadság formájában,
 • a bőrön keresztül kipárolgás formájában,
 • a légzés folyamán a vízpára kilégzésével,
 • a beleken keresztül a széklet révén.
 • A szükséges folyadékbevitelt több tényező befolyásolja, életkor, nem, fizikai aktivitás, hőmérséklet. Általánosságban azonban elmondható, hogy a napi folyadékbevitelnek körülbelül 20-40 ml/ttkg-nak kell lennie.

A folyadékháztartás egyensúlyban tartásáért elsősorban a veseműködés felelős a vizelet mennyiségének szabályozása révén.

 • A vizelet kiválasztásának célja nem csak a test folyadéktartalmának szabályozása, hanem bizonyos anyagcsere-folyamatok végtermékei, káros bomlástermékek eltávolítása is ez úton történik.

A szervezet képes az aktuális folyadékigényének megfelelően szabályozni a vizelet mennyiségét. Folyadék hiányában a vizelet-kiválasztás csökken, míg fokozott folyadékfelvétel esetén nagy mennyiségű vizelet ürül. Ez a szabályzási lehetőség azonban korlátozott.

 • Ha a csökkent vizeletkiválasztás ellenére is erősen lecsökken a folyadékszint, a vér besűrűsödik, ezáltal kevesebb oxigént képes szállítani. Ez viszonylag rövid idő alatt fáradtsághoz és koncentrációhiányhoz vezethet. A bőr és a nyálkahártya kiszárad. A káros anyagokat nehezebben szállítja el, az emésztés lelassul. A hosszú ideig tartó folyadékhiány vesekárosodáshoz is vezethet.

 • Ha a folyadékszint túlzottan magas, a vér nátriumtartalma lecsökken, így a sejtek működése nem megfelelő. A krónikus vízmérgezés esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek (szédülés, hányás, fejfájás, zavarodottság, letargia, kimerültség, étvágytalanság és izomgyengeség). Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, nagyon súlyos tünetekkel jár (eszméletvesztés, agyduzzanat, kóma és esetlegesen halál).

A víz kiválasztódása

A vizeletkiválasztó szervrendszer részei a vesék, a húgyvezetékek, a húgyhólyag és a húgycső. A vesék működési egységei a nephronok, melyek kettősfalú tokban (Bowman-tok) elhelyezkedő hajszálér-gomolyagból (glomerulus), és a velőállományban található kanyarulatos csatornákból állnak. A vizelet előanyaga a hajszálér-gomolyagokon átfolyó vér többszöri átszűrődéséből (glomerulus filtráció) alakul ki (elsődleges szűrlet). Az így termelt folyadékmennyiség 99%-a a kanyarulatos csatornák falán keresztül (kémiai anyagok, ionok, cukrok kíséretében) visszaszívódik a vérbe, és csak 1%-a jut a húgyvezetékeken keresztül a húgyhólyagba. A vizelet átmenetileg tárolódik (200-300 ml), majd a húgycsövön keresztül távozik a szervezetből.

 • Nagyjából napi 7-9 liter folyadék választódik ki az emésztőszervrendszerbe az emésztés során, mely a felszívódása alkalmával maga is visszaszívódik és normális körülmények között csak töredéke távozik a széklettel (max. 300 ml normális esetben).

Kapcsolat: natstrength@gmail.com