Edzéstervezés

"Az ember érzi, amint derengeni kezd az agyában, hogy önálló gondolkodás nélkül csak tudálékosságra vezet a tanulás, és hogy a világ minden felhalmozott tudása azért jut el hozzánk, hogy világosabban tudjunk gondolkozni... Magunknak kell elrendeznünk a dolgokat akkor is, ha közben sokszor tévedünk, és csak oly ritkán van igazunk." (Eric Knight)

Az edzettség több komponensből összetevődő állapot, amely a folyamatos terhelések hatására a szervezet alkalmazkodása révén alakul ki. Tulajdonképpen nem más, mint védekező mechanizmus, amit a szervezet a terhelési ingerekkel szemben életbe léptet.

A sporttudományok örök kérdése a sportolók edzettségének és teljesítményének növelése. Ez csak rendszeres, céltudatos, jól tervezett és szervezett, hosszútávban gondolkodó edzésmunkával érhető el, mely magában foglalja azokat az ismereteket (edzéselveket, edzésmódszereket, edzéseszközöket, új tudományos felismeréseket, gyakorlati tapasztalatok általánosítását stb.), amelyek a sportteljesítmény fokozására, az elért teljesítményszint fenntartására vonatkoznak.

A sportteljesítmény fokozása érdekében alkalmazott különböző eszközök a kitűzött célnak megfelelő eljárások felhasználása révén válnak hatékonnyá. Más eljárásokat kell alkalmazni a különböző kondicionális képességek (erő, gyorsaság, állólépesség) fejlesztése során, figyelemmel arra is, hogy szükséges vagy éppen nem kívánatos a testtömeg gyarapodása.