Az edzésterv

Az edzésterv a teljesítőképesség növelését vagy szintentartását szolgáló, hosszabb-rövidebb időt átfogó, megvalósíthatónak tartott edzésfolyamat elméleti előrevetítése.

Az erőedzés tervezésének fázisai

Állapotelemzés: magában foglalja az aktuális teljesítőképességet (1RM), az egészségi állapotot, a külső materiális és szociális tényezőket (pl. a rendelkezésre álló hely és sporteszközök, életkörülmények, életvitel, munka, de akár a tápanyagbevitel lehetőségei is), ill. a rendelkezésre álló időt (az edzésekre fordítható idő, és a verseny vagy felmérés határideje is).

Célkitűzés: az edzésekkel milyen eredményt szeretnénk elérni, a maximális erő, az erő (teljesítmény), a gyorserő vagy az erő-állóképesség fejlesztése a cél, ill. szempont-e az izom méretének növelése, és ha igen, az mely módon történjen.

Tervezés: amennyiben a sportoló fizikálisan, mentálisan és egészségileg is alkalmas a kitűzött céloknak megfelelő edzésmunka elvégzésére, ill. azokhoz a külső körülmények is adottak, megkezdhetjük a terv összeállítását.

  • Amennyiben a feltételek adott időben nem (vagy nem teljes mértékben) adottak, akkor szerényebb célok kitűzésével érdemes a várható kudarcot elkerülni.

Elmélet vs. gyakorlat

A különböző módszerek mindegyike a megfelelő kontextusba helyezve működik, figyelembe véve azt is, hogy a terhelések és regenerációs idők nem egzaktak, nem alkalmazhatóak mindenkire és minden körülmények között egyformán. Számos tényező befolyásolhatja, az egyén veleszületett genetikai adottságain (pl. az ízületek, inak terhelhetősége) túl is, így az edzésen felül a szervezetet ért (fizikai és/vagy mentális) distressz és annak mértéke, a pihenés mértéke és minősége, a táplálkozás mértéke és minősége stb.

  • Egy sportolót a (külső és belső) gátló tényezők minél kevésbé korlátoznak, vagy számára a segítő körülmények minél inkább adottak, annál magasabb teljesítményszint elérése várható tőle.

És ha már a mainstream egy szegmense szerint az edzés "háború", akkor álljon itt egy gondolat Helmuth Karl Bernhard von Moltke tábornagytól:

"Egyetlen haditerv sem éli túl az ellenséggel való találkozást."

A ténylegesen (akár gyakorlatokra lebontva) alkalmazható terhelések és edzésgyakoriság az egyéni adottságok és lehetőségek függvényében (állandóan vagy időszakosan) jelentősen is eltérhetnek.

  • Egy stratégának minden tényezőt figyelembe kell vennie és minden lehetséges fordulatra fel kell készülnie, hogy a terveket a helyzet valós változásához tudja adaptálni.