A csontvázrendszer

A legtöbb élőlény rendelkezik valamilyen vázrendszerrel, amely fenntartja jellemző alakját.

A szárazföldi lényekben (az aránylag nagy szilárdságot biztosító könnyű kitinpáncél mellett is) a váz önsúlya és az állati élőlényben rendelkezésre álló mozgatóerő (izmok) között az egyensúly nem sokkal 10 cm törzshossz felett megbomlana, ezért e nagyságrendben találjuk a rovarok felső mérethatárát (az Amazonas-vidéki óriáscincér, a Titaneus giganteus mintegy 16 cm hosszú). A nehezebb mészpáncélnál a határ még lejjebb van.

  • A levegőnél nagyobb sűrűségű vízben élő lényeknél ez a határ az arkhimédészi elv értelmében jóval eltolódik, és így egy méter körüli Crustaceák is léteznek.

Az állatvilág törzsfejlődésében forradalmi újítás a belső csontváz, az endoskeleton jelentkezése és konzekvens kifejlődése a gerinces altörzsben. A szilárdsághoz képest aránylag kicsi önsúlyú vázrészek (élő anyagból lévén) az egyed fejlődésével és növekedésével csaknem zökkenőmentes folyamatosságot biztosítanak és a sérülések a szervezeten belül reparálódnak. Egyetlen hátránya, hogy a test külső felületének védelméről más módon kell gondoskodni.


A kép teljes méretben

A csontvázrendszer a sportmozgások vonatkozásában, és a teljessség igénye nélkül.

A gerinc csontjai és ízületei


A mellkas csontjai és ízületei


A vállöv csontjai és ízületei


A szabad felső végtag csontjai és ízületei


A medenceöv csontjai és összeköttetései


A szabad alsó végtag csontjai és ízületei