A harántcsíkolt vázizom

Az emberi test erőkifejtési képességét a vázizmok működése biztosítja. Az izom egy kemomechanikai gép, mely a szervezet kémiai energiáját mechanikai energiává alakítja át. Azonban nem 100%-os hatásfokú, a kémiai energiának csak kisebbik része lesz mechanikai energia, legnagyobb része hő formában szabadul fel, tehát a kémiai energia felhasználása mindig nagyobb az előállított izommunka mértékénél (Katics és Lőrinczy, 2010).

A vázizmokat képesek vagyunk akaratlagosan (is) működtetni, de a mozgásra, vagy akár egy testpozíció fenntartására (pl. ülés, állás) úgy kell tekintenünk, hogy azok a teljes emberi bioszisztéma mechanikai produktumai. A mozgások és testtartás létrejötte három nagy biológiai rendszer összehangolt működésének a következménye.

1. A mozgatórendszer valósítja meg azt a mechanikai munkát, amely a mozgáshoz szükséges. A mozgatórendszernek két része van: passzív és aktív mozgatórendszer. A csont-ízület rendszer a passzív, a vázizmok az aktív mozgatók. Az izmok az összehúzódás során keletkező erőt a csontokra közvetítik, és a csontok ízületben történő elmozdulása hozza létre a mozgást.

2. Az idegrendszer idegzi be az izmokat, melyek az idegrendszer által küldött elektromos impulzusok hatására működésbe lépnek, és mechanikai munkát végeznek. Az idegrendszer szabályozza az izmok összehúzódásának és elernyedésének sorrendjét, erejét és sebességét. Összehangolja, koordinálja a különböző antagonista és szinergista izmok működését annak érdekében, hogy a célra orientált mozgások minél kisebb hibával és energiabefektetéssel (gazdaságosan) valósuljanak meg.

3. Az energiaszolgáltató rendszer felel azért, hogy az vázizmok működéséhez szükséges energia rendelkezésre álljon. Az izmok a tápanyagokból származó kémiai energiát használják fel ahhoz, hogy mechanikai munkát végezhessenek. A tápanyagok izmokhoz szállítása, valamint a kémiai energia előállítása és felhasználása olyan bonyolult folyamatok, amelyekben számos rendszer és alrendszer működik közre (pl. a keringés, a légző-, emésztő-, enzim- és hormonális rendszer).