Masszázspisztoly és hidegterápia

A masszázspisztoly az izom túlhasználatából, kisebb (nem csak sport) sérülésekből következő élet- és/vagy edzésminőséget is rontó fájdalmakat csökkentheti, ill. azok hamarabb szűnhetnek meg.

  • Ennek minden további nélkül van alapja, hiszen a különböző masszázstechnikák igazoltan eredményes rekreációs módszerek.

Viszont egy sportoló esetében nem a (hibás edzésvezetésből következő krónikus túlhasználatból, túlerőltetésből eredő) sérüléseket kellene “nyalogatni”, hanem azt megelőzni lenne célszerű a terhelés és pihenés rendszere, ill. a kiegyensúlyozott munka megfelelő alkalmazásával.

  • Ehhez érdemes olyan edzőt keresni, aki az edzéshez és a regenerációhoz szervesen kapcsolódó élettani ismeretek birtokában van, és nem csupán tapasztalati edzősködést folytat.

Erősportolóként a legfontosabb hatása (minden masszázstechnikának), hogy csökkenti az izomlázat, hamarabb lesz ismét "munkaképes" az izom. Ez is igazolt, azonban ezzel van egy kis probléma.

  • Bár kitörölhetetlenül beleégett a sportolói köztudatba, hogy az izomláz (a mikrosérülések keltette gyulladás) megszűnése (megszüntetése) egyenlő az izomregeneráció megtörténtével, ez sajnos nagyon nem igaz.

Az izomregeneráció nem egyenlő az edzés okozta mikrosérülések által előidézett gyulladás "elmulasztásával". Az izomregeneráció szigorúan szabályozott (megközelítőleg 2 hétig tartó) élettani folyamat, nem lehet mechanikai behatásokkal gyorsítani (meg a doppingolást leszámítva semmilyen más módszerrel sem). Akadályozni viszont igen.

Az edzés okozta izomsérülés hatására rendezett gyulladási folyamat indul be, amelyet fájdalomként érzékelünk. A gyulladásos környezet iniciálja az izomjavítás folyamatát, amiben alapvető szerepe van a szatellit sejteknek. A folyamatot a Tumor Necrosis Factor-α (TNF-α), ill. az Interleukin-1β (IL-1β) segíti elő.

  • A szatellit sejtek az izom keletkezésekor be nem épült nyugvó, tartalék sejtek, a vázizom-regeneráció szinte kizárólagos forrásai.

Ha sikerül bármilyen módszerrel az edzés okozta gyulladás volumenét csökkenteni, vagy azt megszüntetni, az konkrétan káros az izomregenerációra, mivel emberben a gyulladás gátlása csökkenti az aktivált szatellit sejtek számát, ezáltal gátolja az izomregenerációt is (Mackey, 2007; Mikkelsen és munkatársai, 2011; Ziltener és munkatársai, 2010).

  • Érdemes itt megemlíteni, hogy az anabolikus szteroid hatására expresszálódó IGF-1 a gyulladás hiányában is képes a szatellit sejteket visszaléptetni a sejtciklusba, így szerhasználóként nem hat negatívan az izomregenerációra és -növekedésre a masszázs(pisztoly), de pl. az SMR-hengerezés, a hidegterápia vagy bármilyen egyéb gyulladáscsökkentő praktika sem, míg naturálon igen.
  • Értelemszerűen itt nyilván nem a krónikus vagy a valós sérülések miatti gyulladásokról van szó, hanem az edzésterhelés okozta mikrosérülések által kiváltott gyulladásról.

Az izomregeneráció valós folyamatáról és feltételeiről itt.

A masszázspisztoly alkalmazásával csökkenthető a kellemetlennek ható gyulladás (izomláz), de naturál erősportolóként ez pont a céljaink ellen hat, káros. Valójában akadályozza az izomhipertrófiát és a hatékony izomregenerációt is.

  • Persze, ha valakinek a koksz biztosítja a szatellit sejtek aktiválását, akkor értelemszerűen nem lesz szükség a gyulladásra a szatellit sejtek aktivációjához, nyugodtan lehet tenni azért, hogy mihamarabb szűnjön meg vagy ki se alakuljon, és lehessen minél gyakrabban edzeni, aminek lehetőségét a dopping szintén igen hatékonyan segíti a felgyorsult regeneráción keresztül. De naturálon a gyulladás gátlása öngól.

A hideg- (kryo)terápia

A miogenezisben szerepet játszó növekedési faktorok (mediátorok) elérhetősége és időzítése kritikus a regenerációs folyamatban. Ezen növekedési faktorok közé tartozik a HGF, az IGF-1, a VEGF és a PDGF-BB.

  • A HGF (hepatocyte growth factor) fokozza a miogén szatellit sejtek migrációját a sérülés helyére, és kiemelt szerepet játszik az izomregeneráció korai fázisainak szabályozásában (a HGF-hez kötött c-Met jelenlétét tekintik a szatellit sejt aktiválódás kezdeti lépésének).

  • Az IGF-1 (insulin-like growth factor-1) központi jelátviteli utakat aktivál, és ezáltal sokféle sejtes folyamatot szabályoz, beleértve a proliferációt és differenciálódást.

  • A VEGF (vascular endothelial growth factor) az angiogenezis modulálásával vesz részt a vázizmok regenerációjában. A terápiás vaszkularizációval kapcsolatos legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a mechanizmust a PDGF-BB (platelet-derived growth factor) szabályozza.

Megfigyelték, hogy a kryoterápia ezen növekedési faktorok szintézisének és szekréciójának csökkenését okozza (Zembron-Lacny és munkatársai, 2020), ezáltal akadályozza a valódi izomregenerációt a sportolóknál.