Kardio edzés nélkül korán halunk?

Egyes vélemények szerint az erőedzés olyan változásokat indukál a szív- és keringési rendszerben, amely káros az egészségre. Vannak hangok, amelyek szerint egyenesen hamarabb meghalnak azok, akik nem végeznek "kardio" edzést az erőedzés mellé.

Egyáltalán létezik olyan, hogy kardio edzés?

Mi a kardio edzés? A válasz: egy olyan mozgásforma, amely a mozgás szervrendszerén túl, igénybe veszi a szívet, a tüdőt és az érrendszert.

Vajon létezik olyan sportmozgás, ami ennek a kritériumnak nem felel meg? A kardiovaszkuláris (szív-ér) rendszer csak elvétve működik valódi nyugalmi körülmények között. A nyugalmi paraméterek már egyszerű helyzetváltoztatásra is megváltoznak.

A kardiovaszkuláris rendszer szorosan kapcsolódik a légzőrendszerhez. A kardiopulmonális (szív-tüdő) rendszer élettani működése biztosítja a vérkeringés és a légzés adaptációját a fizikai terheléshez. Fizikai aktivitás során mind a szív, mind a tüdő munkája növekszik, ennek mértéke függ az edzettség szintjétől és a terhelés mértékétől.

  • Minden mozgásforma fejleszti a kardiovaszkuláris és a kardiopulmonális rendszert is a mozgás szervrendszere mellett. És a fejlődés magában foglalja az idegrendszer működését is.

Az eltérő edzésmódszerek jellemzői (pl. futóedzés: fokozott folyamatos véráramlás; erőedzés: az izmok szakaszos összenyomódása, és a véráramlás helyreállítása) eltérő alkalmazkodást eredményeznek, de ez nem jelenti azt, hogy egyik vagy másik káros, vagy éppen hasznosabb lenne az általános egészség szempontjából, egyébként egészséges emberek esetén.

  • Az erőemelők körében sem mutattak ki csökkent szívműködést, ill. szív- és endotélfunkció károsodást, és az összes paraméter átlagon felüli (Silva és munkatársai, 2018).

Erősportolóknál mutatták már ki a szív és az erek károsodását, de ennek nem sok köze van az erősporthoz. Sokkal inkább ahhoz, hogy az anabolikus-androgén szteroidok toxikus hatást gyakorolnak a szív- és érrendszerre (Lane és munkatársai, 2006; Severo és munkatársai, 2013; Liu és Wu, 2019).

  • Az anabolikus-androgén szteroidok fiziológiai dózistartományban védő hatással vannak a szív- és érrendszerre, de szuprafiziológiás tartományban dózisfüggő módon jelentős szívizom apoptózist indukálnak, kóros szívizom hipertrófiát eredményeznek, endotél diszfunkciót és koszorúérgörcsöt okoznak, ill. egyértelmű az összefüggés a hirtelen szívhalállal is (bár a mechanizmus még nem ismert).

Konklúzió

Akik szerint az erőedzés káros a kardiovaszkuláris rendszerre, azoknak meg kellene tanulni különbséget tenni a tiszta erősport és a doppingolás között, mert vannak, akiknek a kettő nem képez szerves egységet.

Bővebben a különböző edzésmódszerek valós értelméről itt.