A foszfatidsav (PA)

Ismert, hogy az mTOR a vázizomfehérjék forgalmának központi szabályozója, amelynek aktivációjában ma már kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak egy foszfolipidnek, a PA-nak.

  • A mechanikus terhelés által indukált intramuszkuláris PA közvetlenül kapcsolódhat, és aktiválhatja az mTOR-t (Shad és munkatársai, 2015).
  • Emellett a PA a miosztatin expresszióját is képes csökkenteni (Tingting és munkatársai, 2018).

Az mTOR aktiválódik az exogén módon (azaz kiegészítővel) bejuttatott PA-ra adott válaszként is (Foster, 2007), bár ez a hatás közvetett. Úgy tűnik, hogy az endogén módon előállított PA, és az exogén módon bevitt különféle mechanizmusokon keresztül működik (Shad és munkatársai, 2015).

  • Míg az edzésterhelés hatására a diacil-glicerin-kináz ζ (DGKz) aktivitásán keresztül fokozódik a PA-szintje, addig az exogén PA a foszfolipáz D-n (PLD) keresztül hat.

A PA exogén bevitele fokozza a vázizom hipertrófiáját és erejét (Joy és munkatársai, 2013).

  • Egy doppinglistán nem lévő, és egyébként sem tiltott "szer", ami szinte már anabolikus szteroidszerű hatással rendelkezik. Ez így túl szép, hogy igaz legyen.

Igaznak igaz, de nem túl szép.

Az IGF-1 aktivált PI3K-hoz hasonlóan a PLD szerepet játszik az emberi rákos sejtek túlélési jeleiben, elnyomja az apoptózist az emberi rákos sejtekben (Foster, 2006).

  • A kialakuló daganatokban bekövetkező legkorábbi genetikai változások általában azok, amelyek elnyomják az alapértelmezett apoptotikus programokat, amelyek valószínűleg a rák elleni első védelmi vonalat képviselik (Foster, 2009).

Noha a vizsgálatokban egyetlen személy sem jelentett mellékhatásokat, a PA-kiegészítés biztonságosságát vizsgáló kutatások és hosszú távú adatok súlyosan hiányoznak (Bond, 2017), és az bizonyos, hogy az exogén PA bevitel a fiziológiást messze meghaladó, fokozott PLD aktivitással jár (már ha az olyan mértékű, hogy hipertrófiát tud kiváltani). És a PLD rendellenes expressziója rákos betegekben detektálható (Yao és munkatársai, 2020).

  • Ezzel szemben a nagy izmok nehéz munkája eredményezte PA szint a DGKz aktivitáson alapul, és az így termelt PA-nak csak kis része kell, hogy a keringéssel a kisebb izmokba jutva a PLD-n keresztül fejtse ki hatását, így a PLD aktivitás is fiziológiás marad.